Spoštovane članice, cenjeni člani, dragi prijatelji Društva Slovenija Rusija!

Toplo vabljeni, da se v soboto,  25. julija 2020, ob 10. uri srečamo na

tradicionalni spominski slovesnosti pri Ruski kapelici pod Vršičem.

Kljub nesigurnim časom, ki so našo pozornost preusmerili drugam, je izjemno pomembno, da skupaj ohranjamo spomin in tradicijo naše prireditve. S slovesnostjo se želimo spomniti naše ranljivosti – spet smo namreč na prelomnici, ki od nas zahteva, da se prilagodimo novi stvarnosti, ki na poseben način preizkuša našo temeljno človečnost, etične in družbene standarde in tradicije. Hkrati pa svet na prelomnici prinaša omejitve v načinu in obliki druženja ter številu udeležencev – le-to je letos močno omejeno, skladno s pridobljenim soglasjem NIJZ ter tudi v nadalje podvrženo spremembam v zadnjem trenutku. Prosimo vas, da zato navodila in priporočila strogo upoštevate, saj samo s skupnimi močmi lahko ustvarimo dogodek, ki bo varen in prijeten za vse udeležence.

– – –

V veliko priznanje nam je, da je častno pokroviteljstvo nad spominsko slovesnostjo prevzel predsednik Državnega sveta Republike Slovenije, Alojz Kovšca, ki nas bo pozdravil s slavnostnim govorom. Na spominski slovesnosti bodo prisotni tudi visoki predstavniki Ruske Federacije.

S ponosom sporočamo, da se bo letošnje spominske slovesnosti pri Ruski kapelici udeležila delegacija Ruske pravoslavne cerkve. Častne govore bo s kulturnim programom popestril nastop pevke in igralke Lare Jankovič s spremljevalnimi glasbeniki. Slovesnost bo zaključila pravoslavna spominska molitev.

Uradnemu delu bo sledilo manjše druženje pod šotorom v centru Kranjske Gore s krajšim kulturnim programom, ki se bo pričelo ob 11.30. Skladno z vsemi higienskimi ter varnostnimi navodili, nas bodo pogostili vešči kuharji hotelov skupine HIT iz Kranjske Gore z naslednjimi dobrotami: 

Vodka, pirožki

– – –

goveji stroganov, krompirjevi svaljki, jabolčni zavitek

– – –

V meni je vključena tudi pijača: 0,4 L piva, 0,2 L vina, 0,2 L soka ali 0,5 L vode.

– – –

Za vegetarijance bo na voljo ajdova kaša z jurčki in kislo smetano in jabolčni zavitek.

– – –

Za prevoz na slovesnost bo v skladu z varnostnimi ukrepi poskrbljeno iz Ljubljane, Nove Gorice, Maribora, Murske Sobote in Novega mesta ter Kranjske Gore. Zaradi nujnih varnostnih ukrepov so v letošnjem letu mesta za udeležbo omejena, Društvo pa si pridružuje pravico do spremembe v programu.

Prispevek za udeležbo na spominski slovesnosti z organiziranim prevozom in pogostitvijo na družabnem srečanju znaša 10 €. Ker smo že zbirali predprijave imajo prednost tisti, ki so na seznamu. Vendar vam, zaradi izjemno omejenih kapacitet, to še ne zagotavlja mesta na avtobusu. Vse predprijavljene posebej opozarjamo, da morajo svojo prijavo PONOVNO POTRDITI. Prijave se sprejemajo zgolj do zapolnitve razpoložljivih mest.

Prispevek tistih, ki boste do Kranjske Gore prišli z lastnim prevozom, znaša 5 € (OBVEZNA je prijava, prednost imajo tisti, ki so se že predprijavili in morajo svojo prijavo PONOVNO POTRDITI).

Prispevek boste poravnali na avtobusu oz. na infotočki med 7.45 in 8.30 pred hotelom Kompas oz. od 11.30 dalje na vhodu pred šotorom v Kranjski Gori.

Prijave zbiramo do srede, 22. julija 2020. Ob prijavi OBVEZNO sporočite še vašo telefonsko številko in točen naslov! Na avtobusu bo nošnja MASKE ves čas vožnje OBVEZNA!

  1. Avtobus iz Ljubljane – odhod bo 25. 7. 2020 ob 6.30 iz parkirišča na Dolgem mostu. Prijave zbira Monika Križnar na GSM 070 299 974. Prijavite se lahko tudi na elektronski naslov drustvoslorus@gmail.com.
  2. Avtobus iz Nove Gorice – odhod bo 25. 7. 2020 ob 6.15 iz Avtobusne postaje Nova Gorica. Prijave zbira Andreja Ferjančič na GSM 040 658 732. Prijavite se lahko tudi na elektronski naslov ferjancic.andreja@gmail.com.
  3. Avtobus iz Maribora – odhod bo 25. 7. 2020 ob 5.30 izpred glavne avtobusne postaje na Mlinski ulici v Mariboru. Prijave zbira Cilka Vogrin na GSM 041 273 090. Prijavite se lahko tudi na elektronski naslov cilkavogrin@yahoo.com.
  4. Avtobus iz Novega mesta – odhod bo 25. 7. 2020 ob 6.30 izpred Qlandije v Novem mestu. Prijave zbira Danica Rangus na GSM 031 692 806. Prijavite se lahko tudi na elektronski naslov danica.rangus@gmail.com.
  5. Avtobus iz Murske Sobote – odhod bo 25. 7. 2020  ob 4.45 izpred glavne avtobusne postaje v Murski Soboti. Prijave zbira Nevenka Emri na GSM 040 369 433.
Prometni režim v soboto, 25. julija 2020, v času Spominske slovesnosti pri Ruski kapelici! Zaradi predvidene delne zapore ceste dostop z lastnim vozilom od Kranjske Gore do Ruske kapelice v času prireditve ne bo možen, prav tako bo dostop onemogočen pešcem, kolesarjem in motoristom. Vse obiskovalce slovesnosti vljudno prosimo, da najkasneje do 8.30 prispejo v Kranjsko Goro in se vključijo v organiziran avtobusni prevoz. Brezplačni avtobus bo izpred Hotela Kompas popeljali obiskovalce do Ruske kapelice ob 8.30. Zaradi varnosti vas letos prosimo, da prizorišče po koncu spominske slovesnosti zapustite z avtobusom, ki vas je pripeljal do kapelice. Vsi avtobusi bodo primerno označeni, da jih boste lažje našli. V izogib težavam svetujemo, da osebnih predmetov in dokumentov NE puščate na avtobusih, temveč jih nosite s seboj ves čas obiska kapelice. PROSIMO DOSLEDNO UPOŠTEVAJTE PREDPISANE UKREPE IN SPOŠTUJTE VARNOSTNO RAZDALJO (min. 1,5 m)!    

Za tiste, ki boste v Kranjsko Goro prišli z lastnim prevozom, bo na slovesnost pri Ruski kapelici organiziran avtobusni prevoz iz Kranjske Gore. Čeprav je bil tistim, ki so želeli na slovesnost priti peš, s kolesom ali motorjem, v preteklih letih dostop omogočen, v letošnjem letu zaradi varnosti to NE BO MOGOČE.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*