Ruski center znanosti in kulture v Ljubljani

vabi na otvoritev likovne razstave

»Prostrana Rusija«

torek, 18. aprila 2017, ob 18. uri,

v veliki dvorani Ruskega centra znanosti in kulture v Ljubljani,

Ciril-Metodov trg 1.

Na razstavi bodo predstavljene slike zaslužnih umetnikov Ruske federacije Aleksandra Beglova in Petra Stronskega.

Razstava «Prostrana Rusija« je združila dva umetnika, ki v svojem delu prikazujeta linijo klasičnega ruskega realizma. V njunih slikah lahko zasledimo tako tradicijo velikih ruskih umetnikov kot tudi vpliv francoskega impresionizma – močno ljubezen do barve, ostre in čvrste risbe. Oba mojstra sta pridobila osnovno umetniško izobrazbo na Moskovskem državnem akademskem umetniškem inštitutu V. I. Surikova. Profesorji so v njiju spodbudili ljubezen do ruske klasike, ki jo že več let izražata v svojih delih.

Pjotr Timofejevič Stronski je predsednik Mednarodne akademije kulture in umetnosti, akademik Ruske akademije umetnosti, zaslužni umetnik Ruske federacije in professor na pedagoški univerzi v mestu Weinan na Kitajskem.

Rodil se je leta 1959 v mestu Usurijsk v regiji Primorje na daljnem jugovzhodu Rusije. Končal je študij na šoli za umetnost v Vladivostoku (1979), Akademijo umetnosti Daljnega vzhoda (1985), študij na fakulteti monumentalnega slikarstva na Moskovskem državnem akademskem umetniškem inštitutu V. I. Surikova (1993).

Imel je številne samostojne razstave v Rusiji, ZDA, Švici, Franciji, Nemčiji, Avstriji, Slovaški, Malti in Kitajski.

Dela umetnika Pjotra Timofejeviča Stronskega se nahajajo v prostorih Ministrstva za kulturo Rusije, v muzeju Ruske akademije umetnosti, muzeju Reriha v New Yorku, državnem muzeju umetnosti v Trenčinu (Slovaška), v Državnem muzeju umetnosti bratov Vasnecovih v mestu Kirov, v penzenski regionalni galeriji slikarstva, v muzeju umetnosti v Sočiju, Južno-Sahalinskem muzeju umetnosti, kirgizijskem nacionalnem muzeju izobraževalne umetnosti Ajtijeva, v muzeju Reriha v Sankt Peterburgu, muzeju Sigmunda Freuda na Dunaju, v zgodovinskem muzeju v Moskvi, rostovskem državnem muzeju umetnosti, v Primorski državni galeriji slikarstva, v vatikanski kolekciji, v muzeju »Moskovski kremelj«, idr.

Pjotr Stronski je prejemnik mednarodne nagrade N. K. Reriha. Nagrajen je z odlikovanjem sv. Andreja Rubljeva 2. stopnje Ruske pravoslavne cerkve, odlikovanjem »Za prispevek pri pripravah k praznovanju 65. obletnice Velike zmage v drugi svetovni vojni«, z zlato medaljo »Za duhovnost. Tradicije. Mojstrstvo.« Zveze umetnikov Rusije.

Aleksandr Ivanovič Beglov je predsednik Zveze umetnikov Podmoskovja, akademik Mednarodne akademije za kulturo in umetnost, zaslužni umetnik Ruske federacije, zaslužni delavec za kulturo Moskovske regije, direktor Šelkovske galerije umetnosti, profesor na pedagoški univerzi v mestu Weinan na Kitajskem.

Rodil se je leta 1960 v Moskvi. Diplomiral je na Moskovski akademski šoli Spomina na leto 1905, študiral je slikarstvo na Moskovskem državnem akademskem umetniškem inštitutu V. I. Surikova.

Je dobitnik odlikovanja “Služenje umetnosti” Mednarodne akademije za kulturo in umetnost ter dobitnik štipendije Ministrstva za kulturo Ruske federacije.

Priznanja in nagrade: diploma Zveze umetnikov Rusije, zlata medalja “Za prispevek k nacionalni kulturi” Zveze umetniških slikarjev Rusije, častna diploma Ministrstva za kulturo, zahvala ministra za notranje zadeve Ruske federacije, Častni znak carine Ruske federacije, znak sv. Sergij Radoneški, diploma in medalja Moskovske regionalne dume “Vodi zakonodaja”, medalja mednarodnega salona umetnosti “Enotna pot”, zmagovalec umetniške vseruske razstave “Številni obrazi Rusije”.

Njegova dela so v zasebnih in državnih zbirkah v Rusiji, Nemčiji, Italiji, Slovaški, Kitajski in Finski.

Upamo, da bo obiskovalcem razstave ogled del priznanih mojstrov Rusije pustil močan vtis. Namreč, na razstavi «Prostrana Rusija« se srečamo s pravo umetnostjo, ki jo najdemo v slikah.

Razstava bo na ogled do 25. aprila.

Urnik razstave:

od ponedeljka do četrtka od 12. do 19:30. ure.

v petek od 12. do 18. ure.

Vstop prost!

PRISRČNO VABLJENI!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*